DOOR OLIVIER DE MATOS


Olivier de Matos is sinds oktober 2021 directeur-generaal van CropLife Europe, de Europese koepelorganisatie van de gewasbeschermingsbedrijven.


Innovatie is de sleutel

Ik ben op een zeer interessant moment gestart bij CropLife Europe. De Europese Green Deal is een echte 'game changer', zowel op het gebied van beleid als voor CropLife Europe als associatie. De Green Deal heeft de transitie waarin wij ons als CropLife Europe bevinden versneld. Naast onze werkzaamheden op het gebied van conventionele gewasbescherming, is onze scope nu verbreed naar digitalisering, precisielandbouw, biotechnologie en biologische gewasbescherming.

Bij mijn aanstelling als directeur-generaal vond ik het erg belangrijk om te weten dat de sector positief aankijkt tegen de veranderingen in het regelgevend kader van de Europese Unie. Ik ben ervan overtuigd dat deze 'can do' mentaliteit, waarbij we juist denken in mogelijkheden, ons in staat stelt om tot geïntegreerde oplossingen te komen voor telers, en tegelijkertijd te voldoen aan de verwachtingen van de Europese samenleving en politiek. Waarbij de transitie naar een nog duurzamere voedselproductie centraal staat.

De sleutel om te komen tot deze nieuwe geïntegreerde oplossingen is innovatie. Ik besef dat innovaties in de landbouw op het eerste gezicht misschien niet voor iedereen zo spannend lijken. Vooral in vergelijking met andere innovaties, zoals nieuwe smartphone-apps of zelfrijdende auto's. Echter, de impact van landbouwinnovaties op ons dagelijks leven kan enorm zijn. Voor onze sector zijn innovaties zoals nieuwe biologische gewasbeschermings­middelen gebaseerd op micro-organismen, of geavanceerde technieken voor precisie­toepassing, het equivalent van het nieuwste model van je favoriete smartphone.

Het jaar 2022 biedt onze sector tal van kansen om een geïntegreerde aanpak gericht op innovatie te stimuleren. Met de herziening van de Richtlijn duurzaam gebruik van pesticiden (SUD) hebben we de kans om alle positieve ontwikkelingen in de sector onder de aandacht te brengen.

In de huidige SUD wordt bijvoorbeeld geen aandacht besteed aan precisielandbouw en digitalisering. Ook wordt er geen melding gemaakt van de potentie en de voordelen van deze nieuwe ontwikkelingen. CropLife Europe vindt dat de herziening van de SUD een kans biedt om het regelgevend kader zo te wijzigen, dat het de toepassing van deze innovatieve nieuwe technieken en technologieën stimuleert en realiseert. Innovatieve technieken en technologieën zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de uitdagingen waar we voor staan. Enerzijds op het gebied van voedselzekerheid, anderzijds ter bescherming van ons milieu, onze natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit. Het is lastig in te beelden hoe we de ambitieuze Green Deal doelstellingen halen als we deze nieuwe technieken en technologieën niet opnemen in de gereedschapskist van de teler.

Ik ben van mening dat de SUD ook stakeholderinitiatieven, zoals het Digital Label Compliance (DLC) initiatief, waar Nefyto actief aan bijdraagt, moet stimuleren. Het DLC-initiatief beoogt de autoriteiten van de lidstaten en de Europese Commissie meer transparantie en vertrouwen te bieden in het feit dat de telers in Europa gewasbeschermingsmiddelen op een duurzame en verantwoorde wijze gebruiken. Daarnaast draagt het initiatief (door onder meer de versterking van de informatie­voorziening) bij aan het realiseren van de Green Deal doelstellingen om de risico's en het gebruik van gewasbeschermings­middelen te verminderen. Door het opnemen van het gebruik van nieuwe precisie- en digitale technieken en technologieën in de beginselen van geïntegreerde gewasbescherming (IPM), kan ook de registratie van gegevens door telers verbeteren. Dit kan tegelijk zorgen voor een zorgvuldige (en controleerbare) toepassing en verminderde administratieve lasten.

Een andere innovatie die in de herziene SUD aandacht zou moeten krijgen, is het gebruik van drones. Wij steunen de ambitie van de Europese Commissie om telers in staat te stellen drones te gebruiken, onder meer voor de toepassing van biologische en chemische gewas­beschermingsmiddelen onder bepaalde voorwaarden. De herziene SUD zou toekomstbestendige bepalingen moeten bevatten, die het mogelijk maken duurzame technieken op landbouwbedrijven te ontwikkelen en in te zetten naarmate er nieuwe innovaties beschikbaar komen. Daarnaast zijn wij er ook van overtuigd dat biologische gewasbeschermingsmiddelen een essentieel onderdeel zijn van IPM. Wij zijn dan ook zeer verheugd over de recente goedkeuring door de EU van nieuwe regels voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van micro-organismen.

Als ik vooruitkijk, denk ik dat CropLife Europe als belangrijkste taak heeft om nieuwe innovaties op het gebied van gewas­bescherming te koesteren en in te bedden. En daarmee de voedselproductie in Europa nog duurzamer te maken voor huidige én toekomstige generaties. Onze sector kan dit echter niet alleen. Om de transitie te bewerkstelligen, zullen we moeten samenwerken met Europese instellingen en andere belanghebbenden. Innovatie vergt investeringen en een gunstig investeringsklimaat. Innovatie vergt ook een veel kortere termijn voor wettelijke goedkeuring van innovaties dan nu het geval is. Door de bovenstaande uitdagingen aan te gaan, hopen wij de Europese telers te helpen bij de toenemende uitdagingen op het gebied van ziekten en plagen. Terwijl we tegelijkertijd blijven zorgen voor een gezond en duurzaam product, dat veilig is voor mens, dier en milieu. Dat zijn de stippen op de horizon.

Tot slot: ik verheug me zeer op de verdere samenwerking met Nefyto en met alle andere leden en partners in Europa, in dit spannende nieuwe tijdperk voor onze sector.