'Een branche met bevlogen en deskundige mensen'

JAN VERSCHOOR VOLGT MARITZA VAN ASSEN OP ALS DIRECTEUR NEFYTO

Per 1 juni 2021 is Jan Verschoor de nieuwe directeur van Nefyto. Hij volgt Maritza van Assen op, die in 1996 directeur werd van Nefyto. Een interview met beiden.

Maritza van Assen

Je vertrekt bij Nefyto. Wat zijn je plannen?

"Dat weet ik nog niet precies. De eerste maanden wil ik in elk geval wat rust nemen. Ik wil meer tijd besteden met mensen waar ik te weinig tijd voor had en aan dingen waar ik tot nu toe niet aan toe gekomen ben. Ik zal in elk geval ook meer buiten zijn. Ik woon in Scheveningen, op vierhonderd meter van de duinen. Ik houd van de natuur en kan daar ontzettend van genieten. Zo ook van onze boerderij (mijn man Henk heeft een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder), waar ik de afgelopen jaren te weinig ben geweest. Maar ik wil zeker ook in een maatschappelijke rol actief blijven. Met Brabers, het bureau dat naast Nefyto ook andere brancheorganisaties en bedrijven adviseert, heb ik afgesproken dat ik op de achtergrond beschikbaar blijf voor advies. Dus misschien dat ik af en toe nog iets voor Nefyto zal doen. De tijd zal dat uitwijzen."

Je bent opgeleid tot jurist en hebt een groot deel van je werkzame leven in de gewasbescherming gezeten. Hoe logisch is die combinatie?

"Heel logisch. Ik denk dat gewasbeschermings­middelen de sterkst gereguleerde producten ter wereld zijn: vanaf de eerste proef tot en met de normen voor residuen. Regelgeving en regulering zitten in het hart van ons werk. Bovendien ontwikkel je door de opleiding tot jurist een manier van denken die zonder meer van nut is in dit werk. Dit helpt bij het analyseren van complexe kwesties en bij het doorzien van processen."

Wat ervaar jij als de grootste verandering bij Nefyto in de jaren dat je voor deze organisatie gewerkt hebt?

"De internationalisering. Op meerdere fronten. De regelgeving voor gewasbeschermings­middelen is steeds meer van nationaal naar Europees gegaan. Ook de bedrijven zijn internationaler geworden. Toen ik begon voor Nefyto, had je nog een aantal Nederlandse gewasbeschermingsbedrijven. Die zijn er niet meer. Alle bij Nefyto aangesloten bedrijven zijn internationaal. Dat komt deels door de algemene trend van globalisering. En in het geval van gewasbescherming ook door de regulering: het toelatingsonderzoek voor een gewasbeschermingsmiddel is inmiddels zo kostbaar, dat dit alleen kan worden opgebracht door grote, internationale bedrijven."

Maatschappij en politiek hebben een kritische houding ten aanzien van gewasbescherming. Heb je daar wel eens wakker van gelegen?

"Ik heb vaak wakker gelegen. Maar dat was vooral door het nadenken over hoe we bepaalde problemen en vraagstukken kunnen aanvliegen. Voor gewasbescherming is het extra lastig dat er veel vooroordelen over bestaan. Ik kan slecht tegen vooroordelen. Natuurlijk, ik betrap me er zelf ook wel eens op. Maar ik vind dat je altijd de nieuwsgierigheid moet hebben om uit te zoeken hoe het echt zit. Voor mij was een belangrijk gegeven dat ik als Nefyto-directeur woordvoerder was voor de gewasbeschermings­­bedrijven. Het is dan belangrijk dat deze bedrijven mij van juiste en eerlijke informatie voorzien. Aan die informatie heb ik nooit getwijfeld. Ik heb heel lang in deze branche rondgelopen en steeds gemerkt dat de mensen die er werken deskundig, authentiek, bevlogen en eerlijk zijn. Het zijn mensen die ergens voor staan en daar oprecht in zijn. Daardoor heb ik de informatie die ze me gaven, steeds ervaren als betrouwbare bagage om als woordvoerder voor deze branche op te treden."

Jan Verschoor

Wie is Jan Verschoor?

"Ik ben 35 jaar geleden geboren in Rotterdam. Later ben ik Nederlands recht gaan studeren in Amsterdam. Daar woon ik nu nog steeds. Ik ben getrouwd met Leontine, die dierenarts is en in een praktijk voor gezelschapsdieren werkt. Na mijn studie ben ik in 2011 gaan werken bij Brabers."

Op welke gebieden ben je werkzaam geweest?

"Vanuit mijn werkzaamheden bij Brabers heb ik opgetreden als adviseur van uiteenlopende cliënten. Die variatie maakt het werk ook interessant en uitdagend. Zo heb ik me onder meer beziggehouden met biociden, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, en adviseer ik op het gebied van biobrandstoffen en circulaire economie. Wat betreft gewasbescherming ben ik betrokken bij STORL (restitutie van lege verpakkingen en resten) en AgroCloSer (tracking & tracing). De afgelopen maanden heb ik actief meegedraaid binnen het Nefyto-team en heb ik mij onder meer gericht op de herziening van de Product Stewardship Gedragscode. Per 1 juni volg ik Maritza op als directeur van Nefyto en wordt mijn takenpakket uiteraard een stuk breder. Het Nefyto-team van Brabers bestaat naast mij uit Jo Ottenheim, Kyra Broeders en Anne Marie Varenkamp. De wisseling van de wacht hebben we aangegrepen om tot een vernieuwde onderlinge taakverdeling te komen."

Wat doe je graag in de vrije tijd?

"Als ik de kans krijg, zoek ik graag de buitenlucht en de natuur op. We hebben een familiehuisje in de Franse Ardennen, waar we normaal gesproken regelmatig naartoe gaan. Ik zoek het ook graag dichter bij huis. Bijvoorbeeld in Zeeland. Oesters rapen in de Oosterschelde vind ik heerlijk om te doen. Natuurlijk vind ik het ook fijn om gewoon thuis te zijn en te ontspannen. En ja, ik hoor bij de Netflix-generatie… Op televisie kan ik genieten van een programma als Zondag met Lubach, dat is gestopt maar in een andere vorm zal terugkeren. Het is knap hoe Lubach ingewikkelde kwesties eenvoudig en begrijpelijk uitlegt, met een gezonde dosis humor. Een goede inspiratiebron."

Wat zie je voor de komende jaren als je grootste uitdaging?

"Vanuit maatschappij en politiek is er veel aandacht voor gewasbescherming binnen een duurzame landbouw. Ik zie het als een uitdaging om de rol van Nefyto als samenwerkingspartner en gesprekspartner hierin te bestendigen. Dat betekent niet alleen meepraten over oplossingen, maar ook luisteren naar onze omgeving. Nefyto heeft haar aandachtsgebied al verbreed naar biologische gewasbeschermingsmiddelen en naar biostimulanten. Ook precisietechnieken en digitalisering behoren tot ons werkterrein. Met onze stakeholders geven wij invulling aan de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 en de Europese Farm to Fork strategie. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer Nefyto en de aangesloten bedrijven de positieve bijdrage aan de land- en tuinbouw goed over het voetlicht blijven brengen, wij als organisatie en sector relevant blijven."

Hoe kijk je aan tegen de huidige discussies rond de land- en tuinbouw?

"Dat is zonder meer een verhit debat. Een debat waarin de mensen steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Dat vind ik jammer. Ik ben zelf iemand die verbinding zoekt. Eén van de vier pijlers van de Visie en Ambitie van Nefyto is Verbindend. Daar sta dan ook volledig achter. Ik hoop dat we goed uit deze discussies komen en iedereen met trots naar de Nederlandse land- en tuinbouw kijkt."

'Door onze positieve bijdrage aan de land- en tuinbouw goed over het voetlicht te brengen, blijven wij als organisatie en sector relevant'