Nefyto lanceert E-Stewardship

BESCHIKBAAR MAKEN E-LABEL IS EERSTE STAP

Het begon met de wens gewasbeschermingsmiddelen traceerbaar te maken in geval van een recall. Inmiddels heeft Nefyto, in samenwerking met Agrodis, hiervoor een systeem van tracking & tracing opgezet. De achterliggende techniek hiervoor biedt zoveel mogelijkheden, dat Nefyto dit breder gaat benutten. De paraplu hiervoor heet E-Stewardship. De introductie van het E-label (digitaal etiket) is de eerste stap.

Tracking & tracing als startpunt

Nefyto en de aangesloten bedrijven vatten een aantal jaren geleden het plan op om producten traceerbaar te maken, in geval een recall (terugroepactie) zich zou voordoen. Na het nodige voorwerk te hebben gedaan, vond Nefyto een samenwerkingspartner in Agrodis, de brancheorganisatie van de distributeurs.

"Als je een systeem opzet voor tracking & tracing, moet de hele keten meewerken", vertelt Han Rupert, lid van het dagelijks bestuur van Nefyto en CEO van Nefyto-deelnemer Adama Northern Europe. "Dat betekent dat ook de moederbedrijven, de distributiecentra waar onze producten liggen en de distributeurs moeten meedoen. Het mooie van dit systeem is, dat er voor de hele keten voordelen zijn. Zo wordt bijvoorbeeld het voorraadbeheer gemakkelijker en scherper, en leidt het tot minder administratief handwerk."

Inmiddels heeft deze samenwerking geleid tot de oprichting van de stichting Agro CloSer (zie eerder artikel in Nefyto Bulletin). Deze stichting faciliteert inmiddels niet alleen het systeem voor tracking & tracing van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland, maar ook in België. Naast Nefyto en Agrodis participeren hierin ook hun Belgische zusterorganisaties Phytofar en Phytodis. In geval van een recall kunnen binnen 24 uur de producten op batchniveau worden getraceerd en teruggeroepen. "In de loop van 2022 zijn alle Nefyto-deelnemers bij dit systeem aangesloten", zegt Han Rupert. "In de toekomst willen we onderzoeken of het mogelijk is een product te traceren tot op verpakkingsniveau."

Een bijkomend voordeel is dat de systematiek voor tracking & tracing ook kan worden gebruikt bij het bestellen van producten door een distributeur en bij het afhandelen van de order.

Han Rupert, lid van Dagelijks Bestuur van Nefyto, is nauw betrokken bij het E-label project.

Codes op de verpakking

Een centrale rol in het tracking & tracing systeem spelen de codes op het etiket van de verpakkingen, dozen en pallets. En dan met name de zogeheten 2D-matrix. Er zijn drie verschillende codes (zie ook foto):

  • De barcode EAN-13: hiermee kan het product worden geïdentificeerd.
  • De QR-code: deze verwijst naar een webpagina van de producent (met bijvoorbeeld informatie over het product).
  • De 2D-matrix: deze kan veel en gedetailleerde informatie bevatten waaronder de product-identificatiecode (GTIN), de productiedatum, het batchnummer en (in geval van een doos of pallet) de precieze inhoud daarvan.

"De 2D-matrix biedt veel voordelen. Daarom gaat deze code een centrale rol spelen binnen E-Stewardship", legt Han Rupert uit. "In geval van een pallet of een doos hoeft een distributeur alleen maar de 2D-matrix te scannen. Het systeem weet dan de exacte samenstelling van de pallet of doos, en geeft dit door aan het administratieve systeem. Ook de teler kan gebruik maken van de 2D-matrix. Door het scannen hiervan, met bijvoorbeeld zijn smartphone, kan hij of zij het label ophalen en raadplegen."

Agro E-label app

Medio december introduceerde Nefyto, in samenwerking met Fytostat, de Agro E-label app. Via deze gratis applicatie kunnen nu barcodes op de verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen worden gescand en kunnen de gebruiksvoorschriften worden ingezien. Op korte termijn zal voor het scannen de 2D-matrix worden gebruikt. Zie ook dit nieuwsbericht.

Over Agro E-label is ook een korte video beschikbaar via het Nefyto-kanaal op YouTube. Zie ook dit nieuwsbericht.

Nederland voorop

De gebruikte coderingen zijn wereldwijd gestandaardiseerde coderingen. Alle benodigde informatie voor tracking & tracing, en bijvoorbeeld voor het elektronisch bestellen van producten door distributeurs, wordt opgeslagen in de 'cloud'. Het is daar door de betrokken individuele bedrijven op te halen.

"Met de ontwikkeling van het systeem voor elektronisch bestellen en voor tracking & tracing loopt Nederland (in samenwerking met België) voorop in Europa en de wereld", zegt Han Rupert. "Het is zeer waarschijnlijk dat de andere Europese landen zullen aansluiten."

Han Rupert benadrukt hoe veelomvattend de introductie van een dergelijk systeem is voor de betrokken bedrijven. Hij illustreert: "De cloud moet gekoppeld worden met het ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) van de bedrijven. Dat vraagt grote software-matige aanpassingen. Daar staat tegenover dat het ook grote voordelen heeft."

E-label biedt meerdere voordelen

Zoals verteld kan een teler of loonwerker de barcode (2D-matrix) op de verpakking met de app Agro E-label op zijn smartphone inlezen. "De app stuurt hem of haar dan naar het digitale label, het zogeheten E-label", legt Han Rupert uit. "Inmiddels zijn van alle producten van de Nefyto-deelnemers de etiketten gedigitaliseerd. Een E-label biedt voor de toepasser meerdere voordelen. Ten eerste wordt de informatie uit het etiket beter hanteerbaar en beter leesbaar. Ook wordt de informatie meer gericht op de behoefte van de individuele gebruiker aangeboden. Bovendien kan de toepasser gericht zoeken op bijvoorbeeld gewas. Dat scheelt zoeken en bladeren door het aangehechte boekje."

Het digitale label biedt de toepasser informatie op maat. "Denk daarbij niet alleen aan dosering, maar ook aan bijvoorbeeld te gebruiken spuitdoppen, gevaarinformatie en eventuele restricties ten aanzien van naburig oppervlaktewater."

Agro E-label is vooralsnog een aanvullend hulpmiddel. De digitale etiketten vervangen niet het wettelijk gebruiksvoorschrift zoals dat nu op gewasbeschermingsmiddelen is vermeld. Nefyto maakt er geen geheim van dat het hoopt op een toekomstige legalisering van digitale labels, waarbij de resterende informatie op het fysieke label fors kan worden teruggebracht door deze digitaal aan te bieden. "Bij een wijziging van het wettelijk gebruiksvoorschrift hoeft er dan niet meer te worden omgelabeld. Daarmee behoren de kosten van het omlabelen tot het verleden", merkt Han Rupert op.

Product Stewardship en E-Stewardship

Nefyto introduceerde in de tweede helft van de jaren negentig Product Stewardship. Hiermee verplichten de Nefyto-deelnemers zich om ervoor te zorgen dat hun middelen veilig en verantwoord worden gebruikt. E-Stewardship is een uitbreiding hiervan, waarbij digitale technieken worden ingezet om het veilig en verantwoord gebruik naar een nog hoger niveau te tillen.

Het onlangs geïntroduceerde Agro E-label kan daar sterk aan bijdragen, stelt Han Rupert. "Door de combinatie van het digitale label, gewas, informatie over het perceel en de toepassing van spuitapparatuur en precisietechnologie kunnen middelen nog veiliger, gerichter en in een zo laag mogelijke dosering worden toegepast. Naar verwachting kan een teler er dan ook voor kiezen dat de gegevens direct in zijn of haar bedrijfsmanagementsysteem worden ingevoerd. Dat scheelt weer administratie."

Voor het verder ontwikkelen van E-Stewardship is de onderliggende database van de Agro E-label app daarom ook beschikbaar voor andere partijen.

CropLife Europe: Digital Label Compliance

Waar Nefyto gebruikt maakt van het begrip E-Stewardship, hanteert de Europese koepelorganisatie CropLife Europe de projectnaam Digital Label Compliance (DLC). CropLife Europe ziet in dit concept zes stappen om de naleving van toepassingsvoorschriften te ondersteunen (zie illustratie). Het doel van DLC is om slimme verbindingen te maken met bestaande oplossingen en initiatieven, waaronder E-Stewardship van Nefyto. "DLC gaat over het benutten van digitale tools, om boeren te helpen nog duurzamer te produceren", zegt Michal Kicinski, vanuit CropLife Europe nauw betrokken bij het project. "Dat doen we door telers ondersteuning te bieden bij de naleving van het wettelijk gebruiksvoorschrift. DLC moet dit minder ingewikkeld maken en moet leiden tot vermindering van de risico's bij de toepassing."

Een belangrijke reden voor CropLife Europe om DLC te ontwikkelen, is de wens om in de toelating over te gaan naar meer perceelspecifieke risicobeoordelingen. "Met DLC is er straks een instrument dat regelgevers in staat stelt specifieke middelen goed te keuren voor percelen met specifieke kenmerken (bijvoorbeeld: 'niet in waterwingebieden'). Met daarbij de zekerheid dat middelen veilig en verantwoord worden toegepast. DLC kan mogelijk leiden tot een verdere verfijning van de voorwaarden voor toepassing en dus tot behoud van middelen. Ook heeft DLC de potentie om de administratieve lasten voor telers te vermijden om het in de toekomst gemakkelijker te maken om geïntegreerde gewasbescherming toe te passen."

De Europese Green Deal is een belangrijke drijfveer voor CropLife Europe om DLC te ontwikkelen. "De transitie naar een duurzamere landbouw is een geleidelijk proces", zegt Michal Kicinski. "Het is nu moeilijk te zeggen wanneer DLC volledig geïntroduceerd zal zijn. Intussen werken we er hard aan om, samen met onze ketenpartners, de acceptatie van digitale en ook precisietechnologieën door telers te maximaliseren. Juist daarom hebben we van het begin af aan deze telers ook bij het project betrokken."

Nefyto hoopt op een toekomstige legalisering van digitale labels